Søk i artikler og innlegg

Kapittel 7 Vurderinger så langt

Objektiv
Det som har skjedd så langt er at en liten feil gjør at hundene drar på rømmen. De greier å komme seg på feil side av et flere kilometer langt gjerde som er det for at sauer ikke skal komme ned i bygda. Dessverre er dette gjerdet dårlig vedlikeholdt, men så ikke noen åpenbare hull i gjerdet den dagen. Usikkert på hva hundene har fulgt etter, men vil anta at det var rev da det ble observert mye rev den dagen. Hundene følger Rondanestien forbi store områder med sau og folk uten å gjøre annet enn å be folk om å holde avstand. Avstanden er ca 12 kilometer. 

Det ble aldri vurdert som nødvendig å ringe politi da de er kjent for å ikke bruke energi på hunder som er på rømmen. I ettertid så er det helt klart at det ikke hadde hjulpet på noen måte heller. 

Et par vitner ringer politiet og de utløser en bevæpnet aksjon. Den siste innringeren blir skremt av hundene, og jager hundene med bil 3.8 kilometer. Juridisk har nå hundene avstått fra å «herje» med sau. Hva vitnet egentlig så er veldig usikkert da hundene er oppvokst på gård med alle typer dyr som de aldri har skadet noen. Derimot har de veldig gode egenskaper som beskytter av andre dyr. Det kan tenkes at de så på dette vitnet som en trussel mot sauene da han kom løpende fra bilen og ropte.

Planen til politiet er å rekke frem og skyte hundene øyeblikkelig når de kom frem. Derimot var hundene jaget ut av området med sau og la seg ned i veikanten temmelig utslitt. Politipatruljen deler seg opp der en er med saueeiere for å se om de finner skadet sau, mens den andre er tilbake hos hundene. Nå er planen å skyte hundene med en gang de finner en skadet sau. Operasjonssentralen ringer opp politijuristen og er lei seg for at de ikke rakk å skyte hundene. Flere fra beitelaget konfronterer hundene og hundene ber alle om å holde avstand. Det er en helt naturlig reaksjon fra hunder. Rasen er kjent for å være reserverte for fremmede. Sauebøndene ber politiet om å skyte hundene. 

Loven er slik at hunder kan avlives om de har forvoldt skade. Det er ikke dødsdom om hunder er på rømmen. Da bryr ikke politiet seg i det hele tatt. Er hunder i nærheten av sau så er det full utrykning på linje med terrorhandlinger. Dessverre er loven slik. Det er også punkter i loven som sier at en hund kan avlives i etterkant. Dette er en omfattende og dyr juridisk prosess. Det blir uttrykt av en kvinnelig operatør på Operasjonssentralen at det er lettere å avlive på stedet enn i etterkant (etterfulgt av latter).

Flere filer fra lydloggen er ødelagt fra denne perioden. Kan virke som det er utført klipp og lim da «Mottatt» med identisk stemmeavtrykk går igjen..

Når alt grunnlag for at hundene skulle skytes pga skadet sau, ble det nå fokus på at hundene bjeffet og ba folk holde avstand. Nå er hundene aggressive og den kvinnelige operatøren ser nå håp om at hundene blir skutt pga at de var aggressive

Lydloggen ble sendt inn til en ekspert som uttaler følgende:

Hei Ronny 

Første som slår meg er jo at dette bare baller på seg for vær samtale, og slik som de snakker så er det jo rene komikvelden etter min mening, De de sier at hundene er aggressive og «fråder» er jo bare tull alle som driver med hunder eller har litt greie på hunder veit jo at alle hunder etter å ha løpt mye vil sikle, og spesielt slike hunder som du hadde. Den bjeffingen vi hører er IKKE aggressiv bjeffing men en helt normal bjeffing som hunder har. 

Deres ekspert på stede sier det er blanding av grandanoa og snauser, digre hester,,,,, De får jo beskjed om at de ikke skal skyte før det har tatt en ny avgjørelse, og så skyter de dem mens de prater med deg på tlf.  

Hundene viste en truende adferd,,, de har jo ingen erfaring med å si noe slikt, og hundene ble jo skutt på siden og bak, da har de etter min vurdering prøvd å unngå folk og ikke kommet mot dem slik som det kommer frem her. Det ligger i hundens adferd å prøve å flukte før de angriper, en hund som ikke er trengt  opp i et hjørne uten fluktmuligheter kan angripe, men disse hundene ville komme seg bort og ikke angripe folk. De har jo heller ikke noe bevis for at de har tatt sau før de blir skyte. 

Først så kommer det jo frem at viltnemda var der og så sier de at patruljen var der alene. Det er jo ingen ting her som henger på greip til å avlive. 

De sier jo også at det ikke spiller noe rolle om at det ikke er funnet noe dø sau, og det var jo på det grunnlag de fikk tillatelse først til å skyte, og første som ringer sier han er redd hunder og hadde sett de på avstand og var truende,,,, 

Trenger ikke skrive i loggen at den ene tømte et magasin, alt politiet gjør skal logges i rapporten,  

Det kommer ikke frem hvor nærme hundene var før de ble skøti. 

Etter min mening så hadde det ikke vørt noe problem å få kontakt og kontroll på disse hundene hadde det vært folk der som hadde peiling på hunder. 

Håper for din del at denne saken blir tatt opp igjen og du får oppreisning, ikke at det hjelper på dine døde hunder, men disse to politi mennene burde fått en straff det de gjør er helt uakseptabelt. 

Håper dette er litt til hjelp for deg, vist det skulle være noe mere er det bare å ta kontakt. Disse hundene ble avlivet uten bevis og mest for at de var noen store «beist» som de sier. 

Med vennlig hilsen 
Ole-Jan Kristiansen 

Avdelingsleder Oslo Hundeskole avd Follo 

Nå har hundene snart vært 11 timer sammen med flere hundre sau. Hvor mange sauer hadde to aggressive hunder greid å drept på den tiden?

Generelt er det en veldig respektløs tone fra politiet så langt. Kan virke på oss utenfor denne klikken at det er en morsom og spennende lek der de håper inderlig at de får bruke våpen.

Dette er hva jeg fikk fra en tidligere nabo av denne kvinnelige operatøren som det kan virke som er veldig negativ til hunder helt generelt:

Hun er min tidligere nabo og har trakassert meg i lang tid pga min omplasserte hund. Det var så det gikk på helsa løs og jeg vurderte å anmelde henne selv om jeg visste at saken ville bli henlagt. Ble glad når hun flyttet, men veldig trist når jeg leste om hundene. 

En fæl fæl dame som gjorde alt hun kunne for å ødelegge for meg og den stakkars hunden jeg hadde tatt til meg. 

Hun syklet etter meg med en av ungene bak på sykkelen mens hun hyttet neven og skrek! 

Det høres sikkert ut som jeg er gal, men jeg har ganske mange venner som kan bekrefte dette 

Jeg synes det var så tragisk å høre at hun var den aktive parten i denne historien, men jeg er ikke forundret

Følge med i neste kapittel

Kommentarer

Kommentarer