Søk i artikler og innlegg

Teknisk om skytingen

MP5MP5 er en maskinpistol fra den tyske fabrikanten Heckler & Koch. Mekanismen er basert på den benyttet av Heckler & Koch G3, og er nedskalert fra 7,62x51mm til 9x19mm.

Våpenet er kamret for 9 x 19 mm Luger-ammunisjon, og leveres med våpenmagasiner for 15 og 30 patroner. De som politiet brukte på åstedet hadde magasin med 15 skudd. Våpenet har en svak gjennomslagskraft, som politiet vurderte som en fordel da våpenet ble valgt. Spesielt i gisselsituasjoner og andre scenarier der en person må uskadeliggjøres mens det er uskyldige til stede.

MP5 regnes som et særdeles nøyaktig våpen, som det også er lett å lære seg å mestre. Avfyringssystemet gjør at våpenet er nøyaktig fra første skudd, og våpenet har svært liten rekyl såfremt man ikke avfyrer det fullautomatisk. Det er fire skytemoduser: Enkeltskudd, dobbeltskudd, tre skudd (burst) eller fullautomatisk. Hvilke alternativer som er tilgjengelige, varierer mellom de forskjellige modellene. Modellen politiet bruker kan ikke brukes i full automat.

9mm_P8_oder_UZIAmmunisjonen som blir brukt av politiet er en mantlet ammunisjon av typen 9 mm parabellum. I Haag-konvensjonens tredje erklæring av 1899, ble ekspanderende prosjektiler forbudt til bruk mot mennesker på grunn av de store indre skadene som oppstår når prosjektilet deler seg og ekspanderer. Parabellum er latinsk for krig. Parabellum ammunisjon er forbudt å bruke til jakt eller til avliving. En av farene ved bruk av denne type ammunisjon er at den kritiske vinkelen disse kulene har for å gå inn i et materiale er så høy som 6,6 grader. Dvs at om kulene treffer i mindre  vinkel så vil de bare endre retning og fortsette i sin opprinnelige form og det karakteriseres som et skudd ute av kontroll. Overflaten kan godt være vann, men også stein eller grus. Om kulen treffer ben i kroppen under denne vinkelen har den samme effekt. Kulens vekt er på kun 7,5 gram og den har en utgangshastighet mellom 400 og 407 meter per sekund. Da kan man regne på ut fra høyden på våpenet over bakken og på hvilken avstand som er kritisk for rikosjett. Eks 1,5 meter over en vannflate og skuddet treffer 10,7 meter fra skytter så rikkosjerer kulen fra vannflaten når vinkelen er 7 grader. Kulen har en teoretisk rekkevidde på 1750 meter og har da en fart på 62 m/s (223,2 km/t). Dette en en fart som er stor nok til å trenge igjennom hodeskallen.

På bildet nedenfor kan vi se at det bare er 160 meter til nærmeste hytte og bare 750 meter ned til campingplassen som var full med folk den helgen dette skjedde. I tillegg kunne det ha kommet bilen rundt svingen og havnet rett i i kuleregnet. Det var pent vært og folk gikk tur den kvelden. En hvilken som helst annen skytter villa ha mistet våpenlisensen for å ha skutt i den retningen med parabellum ammunisjon. Det er kun 9 av 27 kuler det er gjort rede for hvor de endte opp. 4 ble funnet i grusen og 5 kuler ble funnet i hundene under obduksjonen.

 

budor

På bildet nedenfor kan man se at kulene knapt nok har tatt skade eller endret fasong etter å passert gjennom hundene og ned i grusen. De har kun påført hundene smerter og pinsler. Det ble totalt avfyrt 27 skudd mens betjentene og hundene var i bevegelse. Vanskelig å si hvor lenge dette varte, men det varte så lange at den ene betjenten måtte sette i nytt magasin. Dvs at Odin var i live etter å ha blitt påskutt med 15 skudd. Og deretter med 3 skudd til der ingen var dødelig hver for seg.

1150897_10153151303905405_927242073_n

Kommentarer

Kommentarer